Water drinken tegen rimpels

Water is de bron van het leven. Het is dorstlessend, verfrissend en verkoelend. Water helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Het verdunt het bloed en zorgt ervoor dat je voldoende vloeistof binnenkrijgt.

In de traditionele Chinese geneeskunde heeft water een hele grote rol bij alles wat met de gezondheid te maken heeft. Men stelt dat het drinken van voldoende heet water overtollige vloeistoffen uit het lichaam kan afvoeren – bijvoorbeeld oedemen en water in het lichaam. Daardoor moet je vaker plassen en kun je vaak ook snel een paar kilo kwijtraken. Chinezen drinken dus niet voor niets vaak heet water!

We drinken wel genoeg water, maar niet in de juiste samenstelling

Wie dagelijks een halve liter leidingwater drinkt – natuurlijk wel gefilterd – bereikt al een betere doorbloeding van de huid. In de praktijk drinken de meeste mensen verschillende waterhoudende drankjes, maar nauwelijks “puur” water. Meestal gebruiken we water om ranja of sappen aan te lengen. Ook drinken we thee in allerlei soorten en smaken. Of, en dat deed ik zelf vaker, drinken we aromastoffen met suiker, prik en water (frisdrank). Tot die laatste categorie behoren ook sportdrankjes en energiedrinks.

Wie denkt door het drinken van groene thee voldoende water in te nemen zit er flink naast. Groene thee onttrekt namelijk vocht aan het lichaam, en eigenlijk zou je voor ieder glas groene thee twee glazen water moeten drinken om dat in balans te brengen. Energiedrinks en frisdrank moeten eerst worden verwerkt, omdat deze veel suikers en zoetstoffen bevatten. De vloeistof wordt pas aan het einde van dat proces verwerkt – en is dan vaak alweer (bijna) uit het lichaam.

Drinkwater stimuleert de doorbloeding van de huid

Puur water is de enige vloeistof die het lichaam direct en zonder omwegen kan gebruiken. Alle organen en cellen hebben daar baat bij, omdat voedingsstoffen en zuurstof gemakkelijk getransporteerd kunnen worden. Tegelijkertijd lossen afvalstoffen beter op en kunnen deze sneller afgevoerd worden. En dat effect is vooral voor de huid enorm belangrijk. De elasticiteit en gezondheid van de huid is erg afhankelijk van voldoende water.

Vreemd genoeg is dit onderwerp in de wetenschap lang genegeerd, mogelijk omdat er weinig geld mee te verdienen valt. Inmiddels is onderzocht – en bewezen – dat de huid binnen tien minuten na het drinken van water zichtbaar beter doorbloed is. Het zuurstofpeil neemt toe, en de celvernieuwing van de huid wordt gestimuleerd.

Het afweersysteem wordt versterkt

Een optimale stofwisseling houdt het afweersysteem van de huid intact en helpt dit te versterken. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water en dat geldt ook voor de huid. Die bestaat zelf voor 80 procent uit water. In de huid wordt dan ook ongeveer een derde van alle vloeistof in het lichaam opgeslagen! Dat verklaart ook gelijk dat het direct te zien is als iemand te weinig water drinkt. Veel mensen met het ziektebeeld anorexia, die extreem weinig eten en drinken, hebben dan ook met extreme huidveroudering te maken.

Water zorgt voor elasticiteit  & vitaliteit

Het water dat in de huid wordt opgeslagen, wordt onder andere gebruikt om de lichaamstemperatuur te reguleren. Je zweet als het warm is omdat het uitgezwete water je huid koelt. Als je lichaam oververhit raakt, bijvoorbeeld bij hoge koorts, dan is zweten zelfs van levensbelang.  Alleen met voldoende drinkwater kan de huid haar verschillende functies goed uitvoeren. Elasticiteit en vitaliteit zijn bijzonder afhankelijk van voldoende water. Bestel dus altijd een glas water bij je biertje, want ook bier onttrekt vocht aan het lichaam.

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen