Antig-aging en de juiste voeding

Kun je huidveroudering of grijze haren tegen gaan met de juiste voeding? Inmiddels lijkt het bewezen te zijn dat onze voeding voor een groot deel invloed heeft op de verouderingsprocessen. Experts raden daarom aan om iedere dag vijf porties groente en fruit te eten. Als dat niet haalbaar is, kunnen voedingssupplementen helpen. De werking van voedingsstoffen is niet alleen positief voor de huid, maar voor het hele lichaam.

Jong blijven dankzij voeding?

Door gezond te eten blijf je langer gezond en zie je er jonger uit. Zo logisch en eenvoudig is het. Als je niet gezond genoeg eet, ga je er op termijn dus automatisch slechter uitzien. Je huid veroudert dan ook sneller.

Voeding speelt een cruciale rol in het hele lichaam. Natuurlijk is het belangrijkste, om gezonde keuzes te maken. Fastfood of magnetronmaaltijden kunnen niet genoeg vitamines, sporelementen, mineralen en aminozuren in het lichaam aanvoeren om fit te blijven. Als je je aan de instructies van het voedingscentrum weet te houden is het een ander verhaal. Voldoende afwisseling in de voeding zorgt ervoor dat je gezonder blijft. Je eetgewoontes moet je wel flink aanpassen: (trans-)vetten en veel koolhydraten horen niet thuis in een perfect voedingspatroon.

Huidveroudering komt van binnenuit

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Tegenwoordig kun je in bijna iedere supermarkt goede biologische producten kopen tegen betaalbare prijzen. Biologische gewassen zijn doorgaans rijker aan voedingsstoffen en sowieso minder belast met landbouwgiffen. De basisingrediënten zijn best goedkoop te verkrijgen. En als je door de omstandigheden (werkdruk, reizen, ziekte) even niet optimaal kunt koken, dan kun je er met de juiste voedingssupplementen toch voor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen opneemt.

En dat is altijd belangrijk, want veroudering wordt versneld door zogeheten vrije radicalen. Die beschadigen de celstructuur door oxidatie. De celveroudering gaat daardoor sneller. Huidverzorgingsproducten werken van buitenaf en dringen dus alleen in de buitenste huidlagen binnen. De oorzaken van huidveroudering zitten juist van binnen, dus daar moet je dan ook je focus op leggen als je er iets tegen wilt ondernemen.

Vrije radicalen bestrijden met antioxidanten

Wat de reclame ook beweert: bestaande effecten van huidveroudering zijn niet meer terug te draaien. Diepe groeven, lijnen en rimpels kun je met huisverzorgingsproducten niet meer wegwerken. Wel kun je ze tijdelijk wat minder opvallend maken, maar dit effect is meestal minimaal. Voorkomen is juiste op het gebied van anti-aging! En in deze context duikt ineens de term ‘vrije radicalen’ op. Het verhaal met de vrije radicalen vond ik vroeger niet direct geloofwaardig. Gevoelsmatig leek het een door de reclame bedacht verhaal.

Door meer te lezen weet ik nu dat vrije radicalen wel degelijk sterk verband houden met huidveroudering. En helaas is de concentratie agressieve radicalen tegenwoordig groter dan ooit door sterke luchtvervuiling en andere moderne invloeden. Antioxidanten zijn de tegenpolen van vrije radicalen. De ‘good guys’ zeg maar. Ze komen voor in de vorm van hormonen, vitamines en aminozuren. Antioxidanten helpen celbeschadigingen te voorkomen en veroudering te vertragen. Bekende voorbeelden voor zulke natuurlijke anti-aging stoffen zijn selenium, zwavel, zink, vitamine C en E of bètacaroteen.

Om antioxidanten via de voeding op te nemen moet je wel je kookgewoontes veranderen. Door verhitting en andere bereidingswijzen verliezen veel ingrediënten namelijk een deel van hun anti-oxidatieve werking. Dat verklaart ook waarom ingeblikt eten minder voedingsstoffen en vitaminen bevat dan verse groenten. Ingevroren ingrediënten behouden een groter deel van de voedingswaarde en zijn doorgaans gezonder dan voedsel uit blik of glas. De vuistregel is in elk geval simpel: hoe meer stappen tussen oogsten en eten liggen, des te geringer de voedingswaarde uitvalt.

Een van de gemakkelijkste anti-aging tips is om dagelijks minstens 250 gram fruit en groente te eten (liefst onverwerkt). Lukt dat niet altijd, dan kun je kiezen voor hoogwaardige voedingssupplementen met vitamines en aminozuren. Zorg er ook voor dat je genoeg drinkt. 2 tot 3 liter puur water (goed leidingwater of mineraalwater) per dag is belangrijk voor je huid. Het helpt de elasticiteit te behouden. Een chronisch tekort aan vocht uit zich in rimpels. Andere drankjes dan water helpen niet. Je hebt eigenlijk alleen water nodig. Makkelijk zat toch?

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen