Andere landen, andere gebruiken

Niet alleen in Nederland of Europa houden we ons druk bezig met schoonheid en anti-aging. Overal op de wereld proberen mensen hetzelfde doel te bereiken: een mooie, jeugdige uitstraling en een gezond lichaam. De methodes zijn echter heel verschillend. Een kijkje over de grens zorgt dus voor interessante, deels ook amusante, oplossingen voor onze problemen.

Zongebruind of bleek

In Azië wordt bijzonder veel waarde gehecht aan het uiterlijk van de huid. Anders dan bij ons probeert men meestal juist een zo licht mogelijk huid te krijgen. Grote poriën worden niet graag gezien. Wie een donkerdere huid heeft, gebruikt vaak cosmetica om een lichtere teint te krijgen. Met parasolletjes proberen veel mensen uit de zon te blijven.

Een sterk contrast met de Europese gewoonte te zonnebanken en om zo bruin mogelijk te worden of blijven! Japanse dames willen een bijzonder gladde huid, en scheren daarom ook kleine gezichtshaartjes weg. In Rusland wordt (gemalen) koffie veel als peeling gebruikt. Daar is een strakke huid met een roze glans het schoonheidsideaal.

Om dat te bereiken masseert men koffie over de vochtige huid. In Brazilië zijn vingernagels bijzonder belangrijk. Je vindt er de bontste nagelcreaties. Maar ook daar is een strakke rimpelloze huid het meest populair.

Olijfolie, esdoornsiroop & co

Esdoornsiroop is in Noord-Amerika heel geliefd. Om te eten, maar ook voor lipverzorging en tegen droge huid. Maar Amerikanen grijpen ook vaak naar chirurgische ingrepen; een drastische oplossing die op termijn volgens mij niet gezond kan zijn. In Italië worden traditionelere producten gebruikt en is het gebruikelijk olijfolie voor huid en haren te gebruiken. En ook in Afrika is het heel gebruikelijk verschillende soorten olie te gebruiken.

De vreemdste anti-aging methodes

Soms moet degene die mooi wil zijn écht pijn lijden. De cosmetische industrie neemt graag dieren of planten als voorbeeld. Slakken hebben bijvoorbeeld de unieke gave zichzelf te kunnen genezen en beschadigingen aan hun huisje te kunnen repareren. In Columbia werd op basis van dit principe een anti-aging kuur ontwikkeld die het regeneratievermogen van de huid verbetert en de veroudering af zou remmen. In Japan bestaat een interessante “oplossing” voor puisten (acne): gezichtsmaskers met de uitwerpselen van de nachtegaal.

Een ter plaatse zeer bekende voetbalvrouw zweert bij deze oplossing. Andere middeltjes werken met runderurine, stierensperma, vermalen edelstenen, nertsolie en andere onwaarschijnlijke ingrediënten. Samenvattend: een mooie huid wordt overal ter wereld heel belangrijk gevonden en is een universeel schoonheidsideaal.

Wij in Nederland gebruiken vrijwel altijd “alleen” reguliere verzorgingsproducten en cosmetica. Maar zoals ik al eerder noemde, is het gebruik van middeltjes op de huid hooguit een aanvullende maatregel. Vaak is het effect dat je zelf ziet (of wilt zien) groter dan het objectief zichtbare effect. Dat maakt ze daardoor echter niet minder populair: veel BN’ers vertegenwoordigen cosmeticamerken.

Maar ondanks alle mogelijke crèmes en poeders is de oplossing eigenlijk verbluffend simpel: een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon is het beste wat je voor je huid kunt doen. Het is gewoon het allerbeste om het probleem bij de wortel aan te pakken.

Zelfgemaakt of fabrieksproducten

Sinds generaties is bekend dat komkommer en kwarkmaskers op een simpele manier helpen een mooie huid te behouden. Dat pleit niet perse voor zelfgemaakt: vroeger waren namelijk niet alleen de middeltjes natuurlijker, maar ook het voedingspatroon van de meeste mensen. Via het eten werden de belangrijkste voedingsstoffen, antioxidanten, enzymen en aminozuren opgenomen.

Veel mensen hadden tot op hoge leeftijd hun eigen tijden. Dat is pas sinds de industriële verwerking van voedsel veranderd. De voeding bevat minder waardevolle voedingsstoffen en meer suiker en vet. Overgewicht en tandbederf zijn daar de consequenties van.

We zouden kerngezond kunnen zijn

Eigenlijk zijn de voorwaarden om er gezond uit te zien beter dan ooit. De mogelijkheden voor anti-aging zijn beter en uitgebreider dan ooit tevoren en voor vrijwel iedereen in Nederland bereikbaar. Ons eten is uitzonderlijk hoogwaardig. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste keuzes maken. En eventuele tekorten kun je dankzij moderne voedingssupplementen op een handige manier aanvullen. Zo kun je in iedere levensfase altijd de noodzakelijke voedingsstoffen opnemen.

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen