Anti-aging tips uit het Midden-Oosten

In het Midden-Oosten bestaan er eeuwenoude tradities op het gebied van lichaamsverzorging. Het gebruik van rijke oliën en massages in de Hamman horen van oudsher bij de cultuur. Hier komen hygiëne, ontspanning en verzorging hier samen.

Granaatappel en rijke oliën

De schoonheidsrituelen bij oriëntaalse vrouwen maken van oudsher gebruik van ingrediënten die ook tegenwoordig nog gebruikt worden. Honig, amandelolie, amandelmelk en mineraalhoudende lava-aarde werden voor de reiniging van de huid gebruikt. Het eten van granaatappelpitten helpt de huid jong te blijven. De achterliggende reden (granaatappels bevatten bijzonder veel flavonoïden, vitamines, antioxidanten en polyfenolen) was natuurlijk nog niet bekend. Maar de werking op het gebied van anti-aging was duidelijk te herkennen.

Ook van de Marokkaanse argaanolie was de werking voor de huid al eeuwen geleden bekend. De huid wordt ermee ingesmeerd en vervolgens met water en citroensap gewassen om een mooie gladde en lichte huid te krijgen. Daarnaast zou argaanolie een wondermiddel tegen cellulitis en zwangerschapsstriemen zijn.

Paradijselijke voeding

Het Midden-Oosten heeft van oudsher een bijzonder afwisselingsrijke keuken. Veel gezonde ingrediënten (dadels, rozijnen, peulvruchten, noten en allerlei groenten om maar iets te noemen) worden tot heerlijke gerechten bereid. De fruit- en groentesoorten bevatten alles, wat ook tegenwoordig voor uitstekende anti-aging nodig is: vitamines, sporenelementen, mineralen en aminozuren.

In de culturen rond de Middellandse zee werd het eten een complete zintuigelijke ervaring. De beste medici waren vaak van Griekse origine, en genoten doorgaans veel respect. Sommigen hadden bij hun ziekenhuizen zelfs eigen scholen voor geneeskunde! Vermoedelijk was ook in de oudheid het behandelen van vermogende burgers een lucratieve handel. Ook destijds werden ouderdomskwaaltjes, spijsverteringsproblemen of libidoproblemen behandeld. Over de medicijnen, recepten en anti-aging methoden uit de Oriënt is veel informatie overgeleverd.

Heel bekend waren verjongingskuren met kamelenmelk, voedende huidolies, baden en verschillende diëten. De sultan moest zich aan precieze aanwijzingen houden, die ervoor moesten zorgen dat hij lang fit en vitaal zou blijven. Na de instorting van het Osmaanse Rijk was het met de oriëntaalse glans en glorie gedaan. Het christendom kwam op, en binnen dit geloof speelde het lichamelijke welbevinden een minder grote rol. Alleen in kloosters werd geneeskunde uitgeoefend.

Mijn kleine oriëntaalse anti-aging kuur voor thuis

Ontspannende lichaamsolie

• 50 ml neutrale lichaamsolie
• 10 druppels patchoeli (etherische olie)
• 10 druppels vanille (etherische olie)

De etherische olie kun je zelf kiezen. Wil je een verkwikkend beleving, dan kun je bijvoorbeeld frisse geuren toevoegen.

Oriëntaals haarmasker

• 500 ml arganolie- of olijfolie

Masseer alles helemaal tot in de haarpunten in en wikkel een handdoek of folie om je hoofd. Vervolgens lekker relaxt minstens een half uurtje laten inwerken. Tenslotte met een milde shampoo uitspoelen.

Honig-amandel masker tegen ruwe handen

• 100 ml amandelolie (licht verwarmen)
• 2 theelepels honing toevoegen

Voor een bijzonder intensieve behandeling laat je het handmasker een hele nacht intrekken. Trek ’s avonds dunne katoenen handschoenen aan, en word ’s ochtends wakker met heerlijk zachte handen!

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen