Anti-aging tips uit Azië

Wie zich bezighoudt met anti-aging vindt in Azië onuitputtelijk veel mogelijkheden. Al in de oudheid baden boeddhistische monniken voor een lang, gezond leven. Ook de monniken wilden zo gezond en zo oud mogelijk worden. Mede daarom werd er al vroeg veel aandacht besteedt aan gezonde, voedzame voeding. Er werd gezocht naar ingrediënten die konden helpen een lang leven te garanderen. Er bestaan zelfs boeken over de Chinese kloosterkeuken!

Soja als wondermiddel voor anti-aging

Tegenwoordig zijn vooral producten op basis van soja populair voor anti-aging. Dit Aziatische wondermiddel tegen veroudering bevat inderdaad verschillende antioxidanten en oestrogeenachtige stoffen. Geen wonder dus, dat een vegetarische voeding met sojaproducten bij kan dragen aan een langer leven. Dat geldt niet alleen in Japan! Het is zelfs bewezen dat bepaalde ziektebeelden die in Japan zeldzaam waren door de overgang naar een westerse leefwijze en voeding inmiddels vaker voorkomen. De positieve effecten van sojaproducten voor het lichaamsgewicht en cholesterol heb ik dan zelfs nog buiten beschouwing gelaten. Veel experts voor anti-aging adviseren dan ook dagelijks tenminste een glas sojamelk te drinken en tofu te eten.

Sushi, algen en zeewier maken de huid strakker

Natuurlijk is – ook in Japan – eten enorm belangrijk bij het tegengaan van veroudering. Met de juiste voeding wordt overgewicht tegengegaan en wordt het lichaam van voedingsstoffen voorzien. En daardoor is het mogelijk op een gezonde manier oud te worden, en er toch jong uit te zien. Schoonheidsoperaties zijn zeldzaam in Japan. Wel wordt er doorgaans met mate gegeten en zijn de meeste traditionele gerechten erg gezond. In de Japanse keuken worden bijvoorbeeld veel Algen gebruikt. Zo kan een uitgebreid ontbijt uit groente, zeewier en soja met groene thee bestaan. Door met stokjes uit kleine schaaltjes te eten is het ook stukken lastiger te schransen! Middeltjes tegen rimpels zijn dan ook de uitzondering: (mede) dankzij sushi, algen, zeewier en groene thee zijn ze voor veel Japanners overbodig.

Gojibessen: vitamine en glutamine

Gojibessen zijn belangrijk in Azië. Al meer dan 3.000 jaar lang zijn ze bekend als ingrediënt in traditionele Chinese geneesmiddelen. Tegenwoordig weten we dat de gojibes uitzonderlijk veel antioxidanten bevat en er meer vitamine B in voorkomt dan in alle andere fruitsoorten. Meer dan 2.700 onderzoeken bewijzen dat de unieke hoge concentratie van mineralen, sporenelementen en vitamines veel tekorten tegengaat. Sporen van ouderdom hebben simpelweg geen kans tegen deze alleskunner. Ook interessant: de gojibes bevat bijzonder veel van de belangrijke aminozuren L-arginine en glutamine. Een handje gojibessen per dag is al voldoende voor anti-aging. Je kunt gojibessen op allerlei manieren bereiden en door je eten mengen. Voor wie (net als ik) niet van gojibessen houdt, zijn er voedingssupplementen die dreigende tekorten kunnen voorkomen. Veel moderne producten zijn van de traditionele Aziatische kuren afgeleid, en gemakkelijk in geconcentreerde vorm te verkrijgen.

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen