Natuurlijke anti-aging: kan dat werken?

Sinds mensenheugenis zijn we op zoek naar de bron van eeuwige jeugd. Opvallend is in ieder geval, dat veel ouderen er jonger uitzien dan vroeger. Moderne kapsels, leuke mode, kortom meer aandacht voor het uiterlijk. Deels is dit zeker ook aan de grotere aandacht voor anti-aging te danken. Ook denk ik dat de meeste mensen een prettiger en minder zwaar (fysiek) leven hebben dan vroeger.

Spinazie helpt de huid beter met stress om te gaan

Wij gebruik wil maken van natuurlijke anti-aging, moet verschillende opties verkennen. Om te beginnen speelt voeding een belangrijke rol. Onderzoek wijst uit dat spinazie verschillende positieve eigenschappen voor anti-aging heeft. De Universiteit van Wenen stelde vast dat oxidatieve stress (een belangrijke factor bij alle verouderingsprocessen) het beste met natuurlijke plantaardige stoffen bestreden kan worden. Spinazie blijkt hiervoor uitermate geschikt. Spinazie bevat werkzame stoffen als bètacaroteen, vitamine B, foliumzuur en luteïne (wat bescherming tegen Uv-stralen en irritaties biedt).

Per definitie geldt dat natuurlijke plantaardige stoffen in de voeding beter werken dan synthetische stoffen. Dit komt doordat plantaardige stoffen altijd ook andere bioactieve stoffen aanvoeren. Deze stoffen ontbreken in synthetische producten. Door meer spinazie en algemeen meer groente en fruit te eten, bereik je de meest natuurlijke anti-aging. En het is bovendien nog goedkoop ook. Maar hoe gemakkelijk dat ook klinkt, in de praktijk heb je helaas behoorlijk wat discipline nodig om elke dag gezond te eten.

Aminozuren stimuleren de celvernieuwing

Aminozuren spelen een belangrijke rol op het gebied van schoonheid en anti-aging. Acht essentiële aminozuren zorgen ervoor dat ons lichaam kan overleven. Als bouwstenen van eiwitten zorgen zij ervoor dat talloze lichaamsfuncties goed kunnen worden uitgevoerd. Naast deze acht onontbeerlijke aminozuren zijn er nog veel andere aminozuren, die verschillende functies hebben. Met het juiste supplement met aminozuren kunnen deze functies gestimuleerd worden. Hier hebben met name de huid en haren veel baat bij.

Voor de celvernieuwing van de huid is vooral creatine erg belangrijk. Creatine wordt gevormd door de aminozuren methionine, glycine en arginine. Glutamine reguleert het zuur-base-evenwicht en zorgt voor een strakke huid. Weliswaar maakt het lichaam zelf glutamine, maar op latere leeftijd verzwakt de productie steeds meer en kunnen er tekorten ontstaan. Als dit aminozuur dan niet aanvullend wordt ingenomen, dan wordt de huid slapper. Ook carnitine, cysteïne en het mineraal zink dragen bij aan de conditie van de huid. Deze stoffen werken optimaal als daarnaast ook vitamine B en C worden ingenomen. Aminozuren gelden dus niet voor niets als bron van jeugdigheid. Een strakke, mooie huid kun je dus door de juiste voeding, voldoende sport en een passende aanvulling met de juiste aminozuren langer behouden.

Hormonen: de bron van de eeuwige jeugd?

Veel medici zien hormonen als bepalende factor voor een jeugdige uitstraling. En dat niet voor niets: bij verouderingsprocessen zijn hormonen de bepalende factor. En hoe ouder je wordt, hoe lager de hormoonspiegel wordt. Oestrogeen, het hormoon dat onder andere de huid strak houdt, werkt na de menopauze bijna niet meer. Andere hormonen zijn zelfs al vanaf het 25ste levensjaar minder werkzaam. In Amerika is het vrij gebruikelijk om hormoonkuren te volgen. In Nederland is men terughoudender. Dat is ook verstandig, want hormonen toedienen is geen lange termijn oplossing. Het is veel beter om veel te bewegen, want daardoor wordt de productie van lichaamseigen hormonen gestimuleerd.

Sportartsen en voedingsdeskundigen weten al heel lang dat een gezonde voeding de belangrijkste stimulans voor de productie van hormonen is. Met behulp van de juiste dosering vitaminen, enzymen, aminozuren en mineralen worden vrije radicalen geneutraliseerd. De celstofwisseling en de vorming van hormonen worden gestimuleerd. Magnesium kan bijvoorbeeld enzymen activeren die ervoor helpen zorgen dat het hormoon DHEA geproduceerd wordt. Natuurlijk is en blijft de beste ondersteuning in de strijd tegen rimpels hoogwaardige, veelzijdige voeding.

Belangrijk is het daarbij ook om voldoende water te drinken – anders kunnen de werkzame stoffen niet goed worden opgenomen om te functioneren. Drink per dag tenminste twee liter water. Dit heeft je lichaam nodig om optimaal te kunnen werken. En in bijzonder je huid: de elasticiteit en doorbloeding worden daardoor verbeterd. Afvalstoffen worden gemakkelijker en sneller afgevoerd, en de voedingsmiddelen bereiken ook de kleinere bloedvaten. Let wel op dat je vooral water drinkt: koffie, frisdrank en energiedrankjes hebben geen positief effect op de huid!

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen