Hoe ontstaat cellulite?

Cellulite en cellulitis worden vaak met elkaar verward. Het begrip “cellulitis” wordt vaak gebruikt om de zogeheten sinaasappelhuid te beschrijven. Dat klopt niet helemaal, want cellulitis is een ontsteking van het dieper liggende bindweefsel. Cellulite is daarentegen een wat bobbelige huid, die door verschillende factoren ontstaat en vooral vrouwen betreft. Om met het belangrijkste antwoord op alle vragen te beginnen: deze lelijke deukjes kun je alleen met een combinatie van oplossingen te lijf gaan.

Dat klopt niet met wat verschillende wondermiddeltjes beweren, maar ik zal uitleggen waarom het niet zo eenvoudig werkt. Bijna alle vrouwen hebben een aanleg voor de vorming van cellulite, maar dat betekent nog niet dat er niets tegen te doen is. De vraag is dan ook welke combinatie van methodes hier helpt. En zoals zo vaak is voorkomen beter dan genezen.

Cellulite wordt veroorzaakt door slap bindweefsel

Statistisch gezien heeft de meerderheid van alle vrouwen last van cellulite. Dat betreft dus niet alleen volslanke dames. Meestal ontstaat de sinaasappelhuid op de bovenbenen, billen, heupen of bovenarmen. Hoe ouder je wordt, des te meer deukjes ontstaan. Het maakt weinig uit of je bijzonder intensieve of juist matige cellulite hebt: het voelt even vervelend. Ben je wat te zwaar, dan kan het een prima aanleiding zijn om een dieet te beginnen of meer te sporten.

Natuurlijk kun je ook massages en cosmetica proberen. Maar de oorzaak is voornamelijk te zoeken in slap bindweefsel, een verminderde doorbloeding van de bloed- en lymfevaten, Slechte voeding en onvoldoende beweging.

Oestrogeen veroorzaakt cellulite

De meeste mannen hebben geen last van cellulite. Dat komt doordat zij meer spieren en steviger bindweefsel hebben. Waarom dat zo is niet helemaal duidelijk, maar wel is duidelijk dat de vezels van het bindweefsel bij mannen parallel verlopen, bij vrouwen daarentegen netvormig. Bovendien hebben vrouwen van nature veel meer oestrogeen in het bloed. Oestrogeen maakt het bindweefsel losser en slaat daardoor meer water en vet op. Vrouwelijke vetcellen kunnen hun omvang tot 200x vergroten.

Daardoor kunnen ze veel meer vet opslaan, en wordt ook het omliggende weefsel beïnvloed. Dat wordt minder doorbloedt en een slechter transport van afvalstoffen. De lymfeafvoer wordt ook belemmerd. Ongezonde voeding draagt nog verder bij aan het opbouwen van lymfeblokkades. Suiker, meelproducten en vette levensmiddelen blijven als afvalstoffen in de cellen opgeslagen. Overtollig vet, niet bruikbare suikers en schadelijke zuren blijven opgeslagen in het slappe bindweefsel. Daardoor verliest het weefsel aan elasticiteit. En dat is te herkennen aan de kuiltjes in de huid.

Sinaasappelhuid tegengaan

Wij vrouwen kunnen er dus niet veel aan doen dat we cellulite hebben. Toch hoeven we niet stil te blijven zitten. We kunnen de uitwerkingen beperken. Het is wel belangrijk de juiste methode te kiezen: er bestaat geen empirisch bewijs dat vet afzuigen, echo-behandelingen of cosmetica effectief werken. Volgens mij is een bewegelijke levenswijze met een volwaardig, gevarieerde voeding het beste begin – zeker als je in een zitten beroep werkt. Water drinken in plaats van koffie helpt veel voor de celreiniging.

Ook kun je met geschikte voedingssupplementen een bijdrage leveren om de celvernieuwing en de productie van collageen en creatine te stimuleren. De aminozuren Arginine, glycine en methionine spelen hier een belangrijke rol. Je beste kans bestaat erin om met natuurlijke middelen naar oplossingen te zoeken. Anti-aging begint met midden twintig – ook wat cellulite aangaat!

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen