Wat heeft een gezonde huid nodig?

Om voldoende collageen voor celvernieuwing te kunnen maken, heeft de huid veel voedingsstoffen nodig. Collageen is het hoofdbestanddeel van ons bindweefsel en is verantwoordelijk voor de stevigheid van de huid. Op jonge leeftijd neemt het lichaam voldoende voedingsstoffen uit de voeding op. Dit proces zwakt af bij het ouder worden en op latere leeftijd worden de voedingsstoffen die je binnenkrijgt niet meer goed omgezet.

Zo kan je lichaam steeds minder goed vitamines en aminozuren uit de voeding opnemen. Het is in dat geval belangrijk om de ontstane tekorten met voedingssupplementen aan te vullen. Doordat er zoveel factoren een rol spelen lijkt het bijna onmogelijk te begrijpen wat er echt belangrijk is. Daarom leg ik hier uit, wat bepaalde voedingsstoffen voor de huid kunnen betekenen.

Niacine / vitamine B3

Vitamine B3, ook wel niacine genoemd, is bijzonder belangrijk voor de gezondheid van de huid. Het reguleert het ontstaan van collageen en de huidhydratatie. Ook werkt niacine als een natuurlijk zonnefilter en beschermt het ons tegen de schadelijke effecten van Uv-straling. Een tekort aan niacine uit zich in stofwisselingsproblemen, slaapproblemen en een verminderde eetlust.

Voedingsmiddelen met veel vitamine B3 zijn: pinda’s, dadels, gedroogd fruit, gevogelte, volkoren brood, makreel, melk, vlees, oesterzwammen en peulvruchten.

Pantotheenzuur / vitamine B5

Pantotheenzuur (vitamine B5) zorgt er vooral voor dat voedingsstoffen de cellen kunnen bereiken. De cellen kunnen daardoor regenereren en zich vernieuwen. Omdat wondjes dankzij pantotheenzuur sneller genezen en de huid beter wordt gehydrateerd, kun je het vaak vind in crèmes en wondzalven. Een tekort aan vitamine B5 kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, bloedarmoede en vermoeidheid.

Voedingsmiddelen met veel vitamine B5 zijn: melk, orgaanvlees, lever, eieren, kool, volkoren brood, zalm en rijst.

Biotine / vitamine B7

Biotine (vitamine B7) is belangrijk voor de huid, nagels en haren. Daarnaast ondersteunt het de vorming van bloed en ondersteunt biotine het zenuwstelsel. Zwangere vrouwen, sporters, rokers en mensen die regelmatig alcohol drinken hebben vaak meer behoefte aan biotine. Een tekort aan biotine uit zich bijvoorbeeld in huidproblemen, haaruitval, een verzwakt immuunsysteem, misselijkheid of depressie.

Voedingsmiddelen met veel Vitamine B7 zijn: noten, havervlokken, lever, gist, eigeel en spinazie.

Foliumzuur / vitamine B9

Foliumzuur is een echte anti-aging vitamine. Het is namelijk verantwoordelijk voor de celgroei en dat is op zijn beurt weer belangrijk voor het hele zenuwstelsel. Ook is het nodig bij de vorming van bloed en het transporteren van voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen. Te weinig foliumzuur kan zich uiten in bloedarmoede, een verzwakt immuunsysteem en afwijkingen aan het zenuwstelsel.

Voedingsmiddelen met veel foliumzuur zijn: spinazie, tarwekiemen, kool, bonen, gist, lever en veldsla.

Magnesium

Magnesium beschermt onze cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf als Uv-straling. Daardoor helpt het vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan.

Voedingsmiddelen met veel magnesium zijn: meergranen brood, cashewnoten, sesam, sojabonen, tarwekiemen, tarwemeel, bonen en zonnebloempitten.

L-Carnitine

Carnitine ondersteunt de vorming van collageen en draagt zo bij aan een strakke huid en gezond bindweefsel. Er zijn vrouwen die proberen rimpels te bestrijden door collageen te laten inspuiten. Wie dat een te radicale oplossing vindt, kan met carnitine de lichaamseigen productie van collageen stimuleren. Met behulp van carnitine kunnen de huidcellen meer water opslaan. Daardoor ziet de huid er frisser en gezonder uit en worden kleine rimpels minder duidelijk zichtbaar. Een tekort aan carnitine veroorzaakt matheid, vermoeidheid en een verhoogde vatbaarheid voor infecties.

Voedingsmiddelen met veel carnitine zijn: rundvlees, lamsvlees, varkenslever, varkensnieren, varkensvlees en garnalen.

Glutamine

Huidcellen verbruiken, omdat ze zichzelf voortdurend vernieuwen, veel glutamine. Op jonge leeftijd maakt het lichaam zelf voldoende glutamine om de cellen daarvan te voorzien, maar op latere leeftijd wordt dit proces minder efficiënt. Juist dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg glutamine binnenkrijgt. Ook voor het vormen van spiercellen, en daardoor ook voor strak weefsel, is glutamine belangrijk. Bij een tekort ben je sneller vatbaar voor ontstekingen.

Voedingsmiddelen met veel glutamine zijn: gevogelte, melk en kwark.

L-Arginine

De doorbloeding van de huid wordt door arginine verbetert. Wondjes genezen beter. De betere boorbloeding zorgt er ook voor dat de celvernieuwing en het transport van voedingsstoffen beter wordt. Arginine versterkt het bindweefsel en ondersteunt de vorming van spiercellen en collageen.

Voedingsmiddelen met veel arginine zijn: walnoten, pinda’s, sojabonen, havermout, tonijn en kip.

Samenvattend:

Huidverzorging begint van binnenuit! Alleen met de juiste voedingsstoffen is het mogelijk om een mooie en vrijwel rimpelloze huid te behouden of te bereiken. Op latere leeftijd is het vaak niet mogelijk voldoende voedingsstoffen op te nemen via de voeding. Het is dan verstandig om de onvoldoende beschikbare voedingsstoffen met behulp van voedingssupplementen aan te vullen.

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen