Sommige mensen blijven tot op hoge leeftijd vrijwel rimpelloos. Andere mensen hebben een ruwe huid, vol met rimpels en diepe lijnen. Terwijl de één last heeft van ouderdomsvlekken, pigmentvlekken of wratjes, heeft de ander nergens last van. Onze erfelijke aanleg bepaalt voor een groot deel hoe wij er later uitzien. Of we een dikke of dunne huid, een breed of smal gezicht hebben – dat alles speelt op latere leeftijd een rol bij het ontstaan van rimpels. Het is echter zo dat we ook zelf invloed hebben op de (latere) toestand van onze huid. Doorslaggevend hierbij zijn vooral een ongezonde levensstijl en voeding, die het ontstaan van rimpels stimuleren. Samen met de genetische factoren bepalen zij het al dan niet ontstaan van rimpels.
De biologische klok tikt
Eenzijdige voeding met onvoldoende vitaminen, slaapgebrek, te weinig beweging of buitenlucht, stress, alcoholmisbruik en roken beïnvloeden de huid op negatieve wijze. Komen meerdere van deze aspecten samen, dan is de kans op vervroegde huidveroudering vergroot. Ons eigen gedrag en invloeden van buitenaf laten de huid dus sneller oud worden. Maar waarom wordt de huid ook zonder ons eigen toedoen ouder?
Een mooi gladde, goed doorbloede huid met fijne poriën is vooral een voorrecht van jongeren. Met het ouder worden wordt de huid rimpeliger en verliest door verschillende complexe processen aan veerkracht en elasticiteit. De vochtreserves worden geringer en de eerste rimpels ontstaan. Vaak zoeken we dan pas voor het eerst naar oplossingen voor rimpels.
We lezen ineens over collageen, Uv-straling, vergiftiging van de cellen en de afzwakkende lichaamsfunctie op latere leeftijd. Rimpels ontstaan als het toppunt van de jeugd voorbij is, vanaf een jaar of 30. Het ouder worden gaat vanaf dan steeds sneller. Externe factoren, onze levenshouding en omgevingsinvloeden zijn daarvoor deels verantwoordelijk. Maar ook onze eigen biologische klok zorgt ervoor dat alle delen van het lichaam verouderen. Dit proces is niet te stoppen. Wel kunnen we het vertragen – en hoe eerder we daarmee beginnen, hoe beter.
Rimpels kunnen we misschien niet tegenhouden…
Het ontstaan van rimpels komt voor een deel door veranderingen in de hormoonhuishouding. Na de menopauze verandert er van alles in het lichaam. Overigens geldt dat ook voor mannen in deze leeftijdscategorie, maar dan in mindere mate. De huid wordt minder elastisch en in het bindweefsel wordt collageen afgebroken. De huid wordt droger en kan minder vocht vasthouden. De celmassa krimpt, de celvernieuwing wordt langzamer en er ontstaat een tekort aan lipiden. De pigmentatie van de huid verandert. Dit proces wordt intrinsieke huidveroudering genoemd. Er bestaat geen echte oplossing voor intrinsieke veroudering: we zijn overgeleverd aan de grillen van de natuur.
…maar we kunnen het proces wel op natuurlijke wijze vertragen
Natuurlijke rimpelvorming verschilt van de door ons zelf veroorzaakte rimpelvorming. Bij extrinsieke huidveroudering, dus door ons eigen handelen, zijn de veroorzaakte rimpels vaak sneller zichtbaar en de rimpels duidelijk dieper. Huidveroudering die ontstaat door teveel Uv-straling, stress, roken of alcohol en door slechte voeding of een tekort aan water zorgt voor een enorm verminderde elasticiteit. Een lederachtige huid, diepe rimpels en sterke pigmentveranderingen zijn de zichtbare gevolgen.
Het meest zinnige is om de veroudering bij de oorzaak aan te pakken. Zelf geloof ik namelijk niet dat het inspuiten van allerlei middeltjes onder de huid op termijn een goede en gezonde oplossing is. Ik pak het probleem liever bij de wortel aan. En daarbij maak ik zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke anti-aging effecten. Veel sport, veel water drinken en een gezonde voeding werken samen uitstekend tegen het ontstaan van rimpels. Beautyproducten en cosmetica leveren maar een kleine bijdrage; wat wij zelf aan voedingsstoffen, vitaminen en aminozuren binnenkrijgen, vormt de hoofdmoot van mijn aanpak.
Maar deze krachtige, veelzijdige natuurlijke stoffen kunnen natuurlijk niet alle negatieve effecten van een ongezonde levensstijl ongedaan maken. Buitensporig gebruik van een zonnebank of vaak en intensief zonnebaden is en blijft schadelijk voor de huid. Een gezonde manier van leven is absoluut noodzakelijk voor een gezonde en strakke huid. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je lichaam alle stoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Voor de huid is bijvoorbeeld creatine erg belangrijk. Creatine zorgt ervoor dat de cellen energie krijgen en ondersteunt de celvernieuwing. Ook glutamine is nodig om de huid in een optimale toestand te houden.