Gezichtsgymnastiek als anti-aging

Heb je zin in een beetje gezichtsgymnastiek? Dit is een uitstekende anti-aging methode!

Een van de gemakkelijkste oefeningen komt uit de Chinese Qigong. Het is simpel: lach jezelf toe! Door te lachen, span en ontspan je alle spieren in je gezicht. Trek dus gerust eens een gekke bek! Je gezichtsspieren worden daar sterker van en en je huid dus strakker. En doe je dit voor de spiegel, dan kun je gelijk daarna lekker in de lach schieten. Het gezicht heeft 30 spieren die deze training hard nodig hebben, dus probeer ze allemaal te bewegen.

Je kunt ook uitgebreidere trainingen volgen. Er is de laatste jaren vrij veel geschreven over gezichtsyoga. Patries Post heeft in haar boek “Natuurlijke Facelift” een verzameling oefeningen tegen rimpels opgenomen. Ik geloof niet dat het als enige maatregel tegen rimpels geschikt is, maar ter ondersteuning is het zeker het overwegen waard.

Ik vind het ook onrealistisch om te verwachten dat je je huid van alles aan kunt doen, om dit vervolgens met gezichtsgymnastiek ongedaan te maken. Als je niet gezond eet, krijgt de huid niet genoeg vitaminen, enzymen, mineralen en aminozuren binnen. Voor mij is het vanzelfsprekend dat de huid hier op reageert. Om dan maar toxinen en andere chemische zenuwgiffen te injecteren is kortzichtig. De rimpels verdwijnen misschien tijdelijk, maar de injectie moet steeds herhaald worden voor een blijvend effect. En dat is op lange termijn niet zonder gevolgen. Ik snap dan ook echt niet, wie eerder gifstoffen laat injecteren dan voor een gezonde voeding kiest.

Gezichtsmassages

Soms krijg je in het vliegtuig een warm doekje om je gezicht op te frissen. Je voelt direct de verkwikkende werking. De poriën worden geopend, de bloedcirculatie is beter en er wordt meer zuurstof opgenomen. Het is dan ook een ideale voorbereiding op de gezichtsgymnastiek, en je kunt het gemakkelijk uitproberen. Om je gezicht te revitaliseren kun je het zachtjes met je handen masseren. Bij Qigong wrijf je eerst je handpalmen tegen elkaar tot ze warm zijn en leg je ze dan op je gezicht. Masseer nu langzaam op en neer over de huid. Herhaal deze massage tot je je lekker opgefrist voelt.

Je kunt ook speciale hulpmiddelen gebruiken, bijvoorbeeld een massageborstel of noppenbal. Masseer je voorhoofd en slapen zachtjes en tik en knijp voorzichtig in je wangen. Zo kun je voor een betere doorbloeding in de bovenste huidlagen zorgen. En ook tegen een onderkin kan het (een beetje) helpen: je huid blijft strakker. Om kleine rimpeltjes rond je mond te bestrijden, kun je de spieren daaromheen aanspannen en vervolgens ontspannen. Rond de ogen kun je door voorzichtig te masseren rimpels wegwerken.

Gezichtsyoga helpt te ontspannen

Gezichtsyoga is de goedkoopste anti-aging die er bestaat. Je kunt het overal en vrijwel altijd toepassen. Het enige wat je nodig hebt is, is basiskennis over de oefeningen. Helemaal goed is het, als je vooraf ademhalingsoefeningen doet. Zo krijgt de huid meer zuurstof. Haal rustig adem en doe verder niets. Hierdoor kun je heerlijk ontspannen. Wees je vervolgens bewust van je houding – zowel fysiek als geestelijk. Zorg ervoor dat je rechtop zit en probeer je rustig te voelen. Door rechter op te zitten ontspan je sommige rimpels en huidplooien.

Dat zou toch fantastisch zijn

Niet iedereen is enthousiast over gezichtsyoga. Er zijn experts (wie is dat tegenwoordig eigenlijk niet?), die menen dat het trainen en gebruiken van de gezichtsspieren juist rimpels veroorzaakt.  Zelf vind ik gezichtsyoga juist heel effectief als ik steeds opnieuw dezelfde bewegingen delen van mijn gezicht rimpel en vervolgens probeer aan te spannen. Gezichtsyoga is nuttig en prettig als ik spanning in mijn gezicht voel, bijvoorbeeld als ik een zware dag heb gehad.

Kortom: probeer uit wat je zelf wilt – en ga door met wat goed voelt. Als je naar alle kritiek moet luisteren, kun je geen stap meer zetten. En ik snap ook heel goed dat niet iedereen er belang bij heeft dat gezichtsyoga goed zou zijn. Natuurlijk gelooft een plastisch chirurg er dus niet in! Maar om dan maar gelijk te geloven dat een gezichtsoperatie verstandig is… Littekens kun je niet weglachen, een te strak opgetrokken huid zelfs nog minder (de naad die achter het oor wordt gemaakt bij een facelift kan dan zelfs scheuren!). Voel je zo goed mogelijk – ook met rimpels. En vergeet niet: genoeg slaap, de juiste voedingsstoffen en voldoende water drinken zijn voor anti-aging het meest van belang.

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen