Oud worden zonder rimpels, kan dat?

Heb je wel eens een volledig rimpelvrij iemand op leeftijd gezien? Soms kom je zo’n persoon tegen, maar echt jaloers ben ik daar niet op. Het ziet er namelijk nogal onnatuurlijk uit. Ik vind het niet erg dat je aan iemand ziet dat hij echt geleefd heeft, een paar rimpels horen er gewoon bij. Toch is het zo dat er grote verschillen zitten in de manier waarop mensen verouderen.

De een heeft een wat lijntjes en rimpels in het gezicht die eigenlijk heel charmant zijn en intelligent doen overkomen. Maar je hebt ook mensen waarbij de huid compleet slap hangt en de rimpels niet te tellen zijn. Dat laatste is natuurlijk minder fijn. Hetzelfde geldt voor het haar: de een heeft ook op latere leeftijd nog een volle bos haar, terwijl de ander al decennia lang kaal is. Gedeeltelijk zijn deze verschillen te verklaren ze zijn genetisch bepaald. Maar deels zijn ze ook een spiegel van onze eigen levensstijl. Hebben we gezond geleefd en voldoende rekening gehouden met de behoeften van ons lichaam?

De reclame belooft ons allerlei onmogelijke wonderen. Bewerkte voor-na foto’s in tijdschriften en op tv willen ons doen geloven dat je er ook op je 80e nog als een tiener uit kunt – en moet! – zien. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de juiste producten kopen! Het begrip anti-aging alleen al maakt duidelijk, hoe onwenselijk ouder worden tegenwoordig is.

Dankzij de moderne techniek en medische zorg worden we steeds ouder. In 1860 werd de gemiddelde Nederlander maar 37 jaar oud! Kinderen die nu geboren worden hebben statistisch gezien een levensverwachting van bijna 90. Het ouder worden op zich kunnen we ook in de toekomst niet stoppen. Wel is het steeds beter mogelijk om de uiterlijke kenmerken daarvan te verminderen. Cosmetische chirurgie, goede make-up en verzorgingsproducten en slimme modetrends zorgen ervoor dat we er jonger uit kunnen blijven zien. Maar doordat we ouder worden moeten we ook steeds langer tegen de rimpels vechten die zich al vanaf ons 20ste levensjaar beginnen te vormen.

Nicotine, alcohol en slaapgebrek versnellen het verouderingsproces

Bij sommige oude mensen vertellen de rimpels op een prachtige manier het eigen levensverhaal. Toch gaat het me te ver om rimpels echt mooi te noemen: persoonlijk erger ik mij erg aan mijn eigen rimpels. En daarom vind ik het belangrijk goed voor mijn huid te zorgen. De huid moet schadelijke invloeden zoveel mogelijk vermijden. Sterke zonnenstraling, nicotine, alcohol, slechte voeding, stress of slaapgebrek uiten zich snel in rimpeltjes.

Weliswaar kunnen crèmes en poedertjes een beetje helpen, maar ze zijn eigenlijk alleen in de bovenste huidlagen actief. Om huidveroudering effectief te bestrijden, moeten alle huidlagen worden aangepakt. En dat kan alleen van binnenuit. Want hoe je het ook bekijkt: de huid wordt nu eenmaal van binnenuit van voedingsstoffen voorzien.

Zorg goed voor de huid

Hoe je precies veroudert, hangt zowel van erfelijke aanleg als omgevingsinvloeden af. De meest diverse zaken als kinderziektes, sociale status, voeding en levensstijl hebben een uitwerking op de huid. Cosmetische middelen en huidverzorgingsproducten zijn veel beter dan vroeger, maar kunnen de veroudering niet stoppen.

We kunnen wel zelf proberen om het verouderingsproces te remmen. Gezonde voeding en een gezonde levensstijl zijn daarbij van doorslaggevend belang. Met voldoende sport, een gezond voedingspatroon, door genoeg te drinken en sommige slechte zaken achterwege te laten, veroudert de huid minder snel. Ook door de voeding met voedingssupplementen vanaf jonge leeftijd aan te vullen met belangrijke voedingsstoffen doe je je huid een groot plezier!

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen