Wat bepaald de toestand van onze huid?

Aan iemands huid kun je goed aflezen hoe hij of zij heeft geleefd. Heeft hij veel gelachen? Of juist veel verdriet gekend? Een bleke huid betekent meestal dat er niet veel in de buitenlucht gewerkt is. Ook de effecten van voeding zijn soms te herkennen. Te weinig water drinken is een oorzaak van verwijde poriën. Overmatig alcoholgebruik verwijdt de vaten en is de oorzaak van de zogenoemde alcoholacne.

En te vet eten leidt niet alleen tot overgewicht, maar speelt ook een rol bij het verslechteren van de toestand van de huid. Tekorten aan essentiële voedingsstoffen en aminozuren doen de huid onnodig snel verouderen en verslappen. Kortom: de huid is een spiegel van ons gedrag, eten en drinken. Ook stress is duidelijk zichtbaar in het huidbeeld.

Hormonen en de huid

De toestand van de huid wordt door een groot aantal factoren bepaald. Van de meeste factoren ben je je waarschijnlijk niet bewust. Al in de baarmoeder worden de basisgegevens over het huidtype, de pigmentatie en de kwaliteit van de huid genetisch bepaald. Een bekend voorbeeld van een sterk genetisch bepaald huidprobleem is eczeem.

Maar genetische aanleg bepaalt slechts een deel van de conditie van de huid. Een andere, zeer belangrijke, rol speelt namelijk de hormoonhuishouding. Een vette huid en puistjes in de puberteit zijn het gevolg van veranderingen op hormonaal gebied. Hormonen sturen onder andere de stofwisseling aan. Een deel van de stoffen die daarbij ontstaat worden via de huid afgestoten en kunnen de huid beschadigen – of juist helpen. Op latere leeftijd wordt, ook onder invloed van hormoonveranderingen, de huid juist droger en schraler. Er ontstaan dan sneller rimpels en lijntjes. En hier spelen de fabrikanten van beautyproducten natuurlijk feilloos op in.

Irriterende stoffen beschadigen de huid

Ook fysieke prikkels kunnen op de huid zichtbaar zijn. Blauwe plekken, schaafwonden, littekens, blaren of kneuzingen zijn slechts een paar voorbeelden. Iets minder direct zichtbaar maar zeker niet minder ingrijpend zijn de effecten van toxinen / gifstoffen, milieuvervuiling en bijtende stoffen. Chronische jeuk kan het gevolg van een droge huid zijn, maar ook door het gebruik van parfum of schoonmaakmiddelen worden veroorzaakt. Ook andere stoffen kunnen de beschermende zuurmantel van de huid beschadigen of het zuur-base-evenwicht uit balans brengen, waardoor er problemen optreden.

Je zou ook neurotoxinen en facelifts als fysieke prikkel kunnen beschouwen. Enerzijds maken ze huid glad of spannen de huid. Maar wat er in werkelijkheid gebeurt, is dat er zenuwen opzettelijk worden verlamd, waardoor er littekenweefsel ontstaat en dan het gezicht verstijft. Het is de vraag of dit op lange termijn een effectieve en gezonde methode voor anti-aging is. Irriterende stoffen bestaan in verschillende gradaties. Doorgaans worden ze verdeeld in sterk of zwak irriterend. Sterk irriterende stoffen zijn bijvoorbeeld zuren, logen, oplosmiddelen en brandbare stoffen.

De huid reageert onmiddellijk en soms zeer heftig. Zwak irriterende stoffen veroorzaken geen directe reactie, en het kan zelfs jaren duren voordat de huid reageert. Schoonmaakmiddelen, oliën en vetten maar ook geparfumeerde zeep, shampoo, cosmetica of parfums kunnen acute en chronische huidirritatie veroorzaken. Deze werking kan door verschillende allergene stoffen verder versterkt worden. Of er een reactie optreedt – die kan variëren van galbulten en netelroos tot voorstadia van huidkanker – is afhankelijk van verschillende factoren.

De omgeving maakt het verschil

Ook de woonplaats, en daarmee samenhangend de mate van luchtvervuiling, temperatuur en luchtvochtigheid hebben een grote invloed op de huid. Extreme kou en hitte, vochtigheid of droogte, de kwaliteit van de lucht en vooral Uv-stralen hebben hun uitwerking op de huid. Ze beïnvloeden de elasticiteit van de huid en dus ook de mate van ‘strakheid’ of rimpeligheid. Ook slechte eetgewoonten en een ongezonde levensstijl laten hun sporen op onze huid achter. Daartoe behoort ook een slechte persoonlijke hygiëne of een verkeerde verzorging van de huid.

Ook ons psychische welbevinden is tot op zekere hoogte aan de huid te zien. Woede (rood), angst (vaal) en stress (vlekkerig) zijn vaak duidelijk en direct te herkennen. Langdurige stress uit zich ook vaak in de vorm van grauwheid of rimpels. Met sommige invloeden op de huid moeten we gewoon leven, maar er zijn ook een aantal factoren waarop we wel degelijk invloed kunnen uitoefenen. Zo kunnen we door op een gezonde manier te leven, beter zorgen voor onze huid. Door voldoende te drinken, niet overmatig te zonnen en ervoor te zorgen dat we de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgen, doen we de huid een groot plezier.

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen