Taken van de huid

De huid – een uniek orgaan

Onze huid heeft een unieke beschermende functie. Zonder huid zouden onze organen, weefsels en ingewanden niet beschermd zijn tegen externe invloeden – en zouden wij simpelweg niet kunnen overleven. Maar wat doet onze huid eigenlijk precies, en hoe werkt dit allemaal?

Natuurlijke barrière

De huid fungeert vooral als natuurlijke barrière en beschermlaag van ons lichaam. Ze is in staat om verschillende stoffen op te nemen via de poriën. Door een beschermende zuurmantel wordt voorkomen dat bacteriën, vuil en verontreinigende stoffen het lichaam binnendringen. Wanneer de pH-waarde van de huid niet in orde is, doet deze beschermfunctie het minder goed. Op latere leeftijd is de huid gevoeliger voor externe invloeden doordat ze droger wordt. Vaak zijn er onvoldoende aminozuren en vitamines beschikbaar.

Het lichaam heeft deze voedingsstoffen voor andere lichaamsfuncties nodig en de huid komt daardoor te kort. Alleen al daarom is het belangrijk om maatregelen voor anti-aging van binnenuit te nemen en op de leeftijd afgestemde verzorgingsproducten voor de huid te kiezen. Het feit dat de huid stoffen op kan nemen, is ook nuttig: het helpt bijvoorbeeld bij het behandelen van huidproblemen. Het is echter ook zaak om dus te kiezen voor de juiste producten, omdat je de huid anders ook extra kunt belasten en beschadigen.

De huid reguleert onze lichaamstemperatuur

Onze huid beschermt tegen hitte en kou, maar bij blootstelling aan extreme temperatuur of straling raakt ze wel beschadigd. De verschillende huidlagen beschermen organen, spieren en bloedvaten tegen wrijving, druk, chemicaliën en micro-organismes. Warmte en kou worden zo geregeld dat het lichaam goed kan functioneren. Overvloedige warmte wordt via de huid afgevoerd, waardoor per dag wel 10 liter zweet geproduceerd kan worden om het huidoppervlak te koelen.

Een andere functie is het bruin worden door zonlicht. Zonder dit beschermingsmechanisme zou de huid snel verbranden en zou er snel huidkanker ontstaan. De huid is het enige orgaan dat van buitenaf helemaal zichtbaar is. Het is onmogelijk te overleven zonder een goed functionerende huid. In totaal is je huid ongeveer twee vierkante meter groot en weegt het tussen de 3,5 en 10 kilo (afhankelijk van lengte, omvang en leeftijd). De normale pH-waarde (zuurgraad) is 5,7.

Ons grootste zintuig

Je huid kan verschillende prikkels waarnemen: het is je grootste zintuig. Temperatuur, pijn, strelen en aanraken worden door receptoren waargenomen, verwerkt en beantwoord. Daarnaast kan de huid aan onze omgeving laten zien hoe je je voelt: je kunt bijvoorbeeld rood worden (blozen), bleek wegtrekken of kippenvel krijgen.

Ook kan de huid ons signalen geven wat betreft onze gezondheid. Sommige aandoeningen, ziektes of verwondingen vallen in eerste plaats op aan de huid. Zo kan je er bij misselijkheid soms grauw of groenig uitzien, bij oververmoeidheid bleek en bij een shock wit. Leverproblemen en geelzucht zorgen ervoor dat de huid er geelachtig uitziet. Door stompen of stoten wordt huid soms blauw, geel of groen. Via de huid kunnen ook lokstoffen, de zogeheten feromonen, als seksuele signalen en prikkels worden verzonden. Ook is de huid een erogene zone. Conclusie: de huid is een indrukwekkend orgaan.

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen