Is zonnen helemaal taboe?

Wat is er nou lekkerder dan heerlijk buiten zijn in de zomer? Drankje, tijdschrift, muziekje – en heerlijk relaxen. En als je verstandig bent, kies je een plekje in de schaduw van een boom of parasol. Daardoor bruin je langzamer en wordt je huid dus minder belast. Dat zorgt er weer voor dat je niet verbrandt, waardoor je het risico op een vlekkerige huid en andere gevolgen – zelfs huidkanker – sterk reduceert.

Verbranding voorkomen

In zonnige gebieden (dat kan ook op wintersport zijn) is het zonlicht intensief. Gelukkig is bijna iedereen zich ervan bewust, dat je gemakkelijk kunt verbranden. In korte tijd kun je stevig verkleuren. Het is dan ook niet meer dan logisch, ervoor te zorgen dat je je huid zo goed mogelijk beschermt.

Toch zijn er nog steeds veel mensen die vooral voor de zon en een “lekker kleurtje” op vakantie gaan. Een beetje zonnebrandcrème of olie smeren en vervolgens urenlang bakken op het strand of aan het zwembad. Na de vakantie wordt het resultaat trots geshowd, vaak nog met de zonnebank bijgekleurd. Het is niet zo dat zon per definitie slecht is, maar de juiste opbouw van kleur in je huid is van enorm belang.

En ook een bruine huid moet je trouwens tegen straling beschermen. Hoe vroeger in je leven je voor het eerst verbrandt, des te groter de kans op latere huidkanker. Daarom moeten vooral kinderen goed ingesmeerd worden. Vooral aan het water, waar het zonlicht weerkaatst wordt. Hoedjes en shirts met lange mouwen zijn absoluut geen overbodige zaak.

Vaker de schaduw opzoeken

Het is heerlijk om van lekker weer te genieten, bijvoorbeeld onder oude appelbomen of een parasolletje. En natuurlijk is er niets op tegen om ook op het strand (of balkon / tuin) te zonnebaden. Zorg alleen wel voor de juiste bescherming! Sommige mensen vinden het blijkbaar verstandig om urenlang te bakken en vervolgens oververhit het water in te gaan. Het liefst ingesmeerd met een bruiningsolie. Dat is bijna vragen om verbranden en – op korte termijn nog gevaarlijker – problemen in het water. De KNRM heeft zijn handen vol aan badgasten die het temperatuurverschil onderschatten en lichamelijke problemen krijgen!

Zorg er dus voor je het water ingaat voor, dat je je benen afkoelt en rustig het water inloopt. Let ook op dat de zon niet te lang op je huid brandt, ook (juist!) in het water. Smeer je ieder uur en als je uit het water komt opnieuw in met een voldoende sterke zonnebrandcrème. Draai ook op tijd je parasol of strandtentje met de zon mee, zodat je echt in de schaduw blijft liggen.

Uv-straling beschadigt de huid

Overmatig veel zon beschadigt je huidcellen. Een lichte verbranding laat je huid verkleuren. Later wordt de huid pijnlijk en valt het bovenste laagje af. Bij sterkere verbrandingen worden echter ook de diepere huidlagen beschadigt. Zelf herinner je je meestal niet al te lang aan een verbranding, maar je huid doet dat wel. Uv-straling beschadigt namelijk het DNA. En niet alle huidcellen worden nadien hersteld, ook al lijkt dit aan de oppervlakte wel zo. Begin dan ook tijdig – al in het voorjaar – met zonnebrandcrème en dus niet pas in de zomervakantie.

Afhankelijk van de gevoeligheid en teint van je huid moet je een passende zonnebrandcrème kiezen. Voor en na het zwemmen moet je je altijd opnieuw insmeren. Baby’s en peuters mogen nooit in de volle zon liggen of spelen. Zoek op het warmste moment van de middag de zon op of ga naar binnen. De zon straalt tussen 11 en 16 uur het felst. Zon je daarna, dan is de kans op verbranding kleiner. Zon verstandig!

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen