Anti-aging tips uit het oude Egypte

Goden of godinnen met rimpels? Dat is in de oudheid onvoorstelbaar, want in de meeste voorstellingen gelden zij als onsterfelijk. En daarbij passen tekenen van ouderdom natuurlijk niet. Goden – en vooral godinnen – moeten er altijd goddelijk goed uitzien. En ook Cleopatra, sinds mensenheugenis het toonbeeld van schoonheid, voldeed perfect aan het goddelijke schoonheidsideaal. Zij verzorgde haar huid met dagelijkse baden in ezelinnenmelk en veel honing.

De oudste anti-aging methodes ter wereld

In het oude Egypte speelden schoonheid en een jeugdige uitstraling een belangrijke rol. Dat gold niet alleen voor schoonheid op aarde, maar ook voor het conserveren van het lichaam voor in het hiernamaals. Dit was even belangrijk voor mannen als voor vrouwen. Uitgebreid aandacht besteden aan het uiterlijk was dus niet typisch vrouwelijk, maar ook voor stoere krijgers vanzelfsprekend. Modder- en kleimaskers en geurtjes als wierrook en mirre werden veel gebruikt. Ook in grafvondsten uit het oude Egypte blijkt hoe belangrijk schoonheid was. Veel overledenen kregen schoonheidsmiddelen mee in het graf, bijvoorbeeld rozenolie, kammen en spiegels. Priesters baden voor een lang en gezond leven, en voor een gezond leven zonder tekenen van ouderdom. Al in de vroege oudheid was de heilzame werking van sommige kruiden bekend.

Ook tegenwoordig staan we vaak versteld van de kennis van de oude Egyptenaren. Dat geldt voor de algemene geneeskunde, maar zeker ook op het gebied van anti-aging. Men ging het verouderingsproces met verschillende behandelingen tegen. Dit is zelfs in oude documenten (op papyrus) terug te vinden. Deze documenten bleven bewaard dankzij het bijzonder droge klimaat in Egypte. Er bestaat een tekst, die mogelijk de alleroudste anti-aging behandeling is. Vertaald: “Een oud persoon tot een jongere transformeren”. Of de daarin omschreven zalf werkzaam was vanwege de werkstoffen of door goddelijke invloeden (het recept wordt aan een god toegeschreven) blijft echter de vraag!

Koninklijke luxe van de farao’s: baden in ezelinnenmelk

Cleopatra was beroemd om haar schoonheid, maar ook om haar uitgebreide rituelen. Ze baadde in ezelinnenmelk. Tegenwoordig is bekend dat ezelinnenmelk (evenals geitenmelk) belangrijke antioxidanten bevat. Een bad in ezelinnenmelk brengt vocht in de huid in en stimuleert de celvernieuwing. Of Cleopatra dat al wist is onduidelijk (ik denk het niet). Maar gelukkig schreef ze haar persoonlijke recepten en tips zorgvuldig op!

De Egyptenaren wisten ook dat voeding enorm belangrijk is. Zij begrepen al, dat goed eten, gezondheid en een mooi uiterlijk samenhangen. Men noemde de darmen de “bron van alle kwaad”. Doorgaans werd deze op drie dagen per maand gereinigd. Ze begrepen dus, dat voeding een oorzaak voor huidirritatie en andere aandoeningen kan zijn. De achterliggende werking van voedingsstoffen of een onbalans in de voorziening met aminozuren was vermoedelijk niet bekend.

In plaats van gefundeerde wetenschappelijke bevindingen gingen ze uit van vrij bizarre aannames. Ze dachten bijvoorbeeld dat het vet van slangenhuid verjongend werkt. Of dat het dragen van een beschermende amulet tegen rimpels kan helpen. Natuurlijk was het in het oude Egypte zo, dat anti-aging alleen voor de farao’s en allerrijksten was weggelegd. Sommige farao’s werden – zelfs voor onze moderne begrippen – erg oud: van vier farao’s is bekend dat ze minstens 90 werden. Dat kan genetisch bepaald zijn, maar de anti-aging speelde vrijwel zeker een ondersteunende rol. We kunnen dus heel wat van de oude Egyptenaren leren op het gebied van schoonheid.

Mijn kleine Egyptische anti-aging kuur

Cleopatra’s – melkbad

1 liter melk
4 eetlepels honing

Los de honing op in warm badwater en voeg de melk langzaam toe. De melk zorgt ervoor dat de huidcellen sneller herstellen en de huid optimaal van vocht wordt voorzien. De honing verwent de huid en houdt deze soepel.

Zo kan iedereen zich een beetje als Cleopatra voelen!

Leaf 4 Image
Nach oben scrollen